YEPTİM Projesi Paydaşları Trakia Üniversitesinde Bir Araya Geldi

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Erasmus+ Gençlik Programı İş Birliği Ortaklıkları kapsamında desteklenen, yürütücülüğünü Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin üstlendiği, Ankara Üniversitesi ve Bulgaristan’dan Trakia Üniversitesi ile özel sektörden paydaşların yer aldığı “Genç At Uygulayıcılarının Yenilikçi Yöntemlerle Eğitimi Projesi”nin (YEPTİM) ikinci uluslararası buluşması Trakia Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

İlk toplantıyı geçtiğimiz aylarda Amsterdam’da gerçekleştiren proje paydaşları, bu kez Bulgaristan’ın Stara Zagora şehrinde bulunan Trakia Üniversitesinde bir araya geldi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, her iki üniversiteden öğretim elemanları ile Trakia Üniversitesi yöneticileri ve proje paydaşlarının katıldığı toplantıda, projeye ilişkin sunumlar yapıldı. Proje kapsamında bugüne kadar yapılan ve bundan sonra hayata geçirilmesi planlanan çalışmalar üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, böylesi önemli bir projenin parçası olarak Trakia Üniversitesinde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Proje kapsamında aynı ekiple daha önce Amsterdam’da bir araya geldiklerini hatırlatan Ünüvar, “Şimdi sınır komşumuz Bulgaristan’da bir aradayız. Bu nevi projelerin üç önemli çıktısı vardır. Bir tanesi projenin bizzat kendisi, bir tanesi üniversiteler arasındaki iş birliği, bir tanesi de bundan sonra atılacak adımlar için büyük bir tecrübe birikimidir. YEPTİM projesiyle bu üç hususu da karşıladığımızı düşünüyorum” dedi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu ise, YEPTİM projesinin Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin yürütücülüğünde ilerlediğine dikkati çekerek, proje kapsamında şu ana kadar önemli çıktılar elde edildiğini kaydetti.

Proje sonunda üniversiteler arası iş birliği ile beraber bilimsel anlamda da çok önemli verilere ve çıktılara ulaşılacağının altını çizen Köseoğlu, “Bu iş birliğimizin bundan sonra yapılacak projeler için de ciddi bir alt yapı oluşturacağı kanaatindeyim. İki şey paylaşılarak çoğalır; biri sevgi, diğeri bilgi. Biz burada her ikisini de çoğaltma, özellikle bilgilerimizi paylaşarak yeni bilgilere ulaşma hedefiyle buradayız. Ben de bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sağlıklı ve verimli bir toplantı geçmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Daha sonra, üniversiteler arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesi için iş birliği görüşmelerine geçildi.

Ankara Üniversitesi ile Trakia Üniversitesi Arasında Protokol İmzalandı

Trakia Üniveritesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Emil Slavov, yaptığı sunumla Trakia Üniversitesini tanıttı, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.

Ardından, Ankara Üniversitesi ile Trakia Üniversitesi arasında, özellikle veteriner hekimliği alanında birlikte çalışmayı artırma imkânı sunan akademik iş birliği protokolü imzalandı.

Rektör Ünüvar, protokol imza töreninde, Ankara Üniversitesi ile Trakia Üniversitesinin güçlü veteriner fakültelerine sahip önemli iki üniversite olduğunu vurguladı. Protokolün hem eğitim hem araştırma açısından önemli çıktılar sağlayacağına inandığını belirten Ünüvar, protokolün her iki ülke ve üniversite için de hayırlı olması temennisinde bulundu.

Trakia Üniveritesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Emil Slavov da Ankara Üniversitesi ile yapılan bu protokolü çok önemsediklerini, yapılan anlaşmanın iki üniversite arasındaki iş birliğini çok daha ileriye götüreceğini düşündüğünü kaydetti.

 

Filibe’deki Üniversitelere Ziyaret

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Serdar Öztürk, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Keskin, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zafer Kıyan ve Kızılcahamam Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Ümmet Artuç’tan oluşan heyet, Stara Zagora’daki temaslarının ardından “Bulgaristan’ın kültür şehri” olarak anılan Filibe’ye geçerek, Türkiye’nin Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü ile bir araya geldi.

Gıda Teknolojileri Üniversitesi ile İş Birliği

Heyet, daha sonra, Başkonsolos Küngerü eşliğinde, ülkenin gıda alanında uzmanlaşmış tek yükseköğretim kurumu olan Gıda Teknolojileri Üniversitesine ziyarette bulundu.

Her iki üniversitenin yetkililerinin üniversitelerini tanıtmasının ardından iki kurum arasında yapılabilecek ortak çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Gıda Teknolojileri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galin Yordanov Ivanov, Ankara Üniversitesi ile ilişkileri geliştirmeyi çok önemsediklerini belirtti. Ivanov, “Hem öğrenci hem akademisyenler açısından güzel bir iş birliği yapabileceğimizi düşünüyorum. İnanıyorum ki ilerleyen dönemlerde hem bilimsel faaliyetlerde hem proje işlerinde bu tarz iş birliklerini çok daha fazla geliştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, üniversite hakkında bilgi verdikten sonra, Gıda Teknolojileri Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi bünyesindeki pek çok birimin yakın iş birliği içerisinde çalışabileceğine işaret etti. Ünüvar, Gıda Güvenliği Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Hayvan ve Bitki Genomik Araştırmaları İnovasyon Merkezi Agrigenomik Hub ve Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı TARLA’nın bu birimlerden bazıları olduğunu kaydetti.

Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü de bir üniversite şehri olan Filibe’de çok sayıda uzmanlaşmış üniversite bulunduğunu, Gıda Teknolojileri Üniversitesinin de bunlardan biri olduğunu vurguladı.

Bulgaristan’da görev yapan Türk diplomatlar olarak iki ülke arasındaki ilişikleri “dost, komşu ve müttefik ülkeler arasındaki ilişkiler” şeklinde tanımladıklarının altını çizen Küngerü, Türkiye’nin Trakya bölgesinde yer alan üniversitelerle Bulgaristan’daki muhatapları arasında sıkı ilişkiler kurmaya başladıklarını, bu konuda bayağı mesafe kat ettiklerini dile getirdi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en köklü üniversiteleri arasında başı çeken Ankara Üniversitesinin rektörü ve hocalarının ziyaretinin apayrı bir anlam taşıdığını dile getiren Küngerü, “Bu ziyaretle beraber biz Türkiye ile Bulgaristan üniversiteleri arasındaki iş birliğini Trakya bölgesindeki sınır üniversiteleri arasındaki diyalogdan çok daha öteye, Ankara’ya, Türkiye’nin kalbine taşımış oluyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından her iki üniversite rektörü tarafından akademik iş birliği protokolü imzaladı. Rektör Ünüvar, Rektör Ivanov’a Ankara Üniversitesinin sembolü Güneş Kursu hediye etti.

Türkçe Dili ve Edebiyatı Öğrencileriyle Türkçe Sohbet

Ankara Üniversitesi heyeti, Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü eşliğinde günün son ziyaretini Filibe Paisii Hilendarski Üniversitesine gerçekleştirdi.

Üniversitenin rektör yardımcısı, Filoloji Fakültesi dekanı, öğretim elemanları ve Filoloji Fakültesi Genel Dil Bilimi ve Bulgar Dili Tarihi Kürsüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğrencileri ile bir araya gelen Rektör Ünüvar ve beraberindeki heyet, düzgün Türkçeleriyle göz dolduran öğrencilerle Türkçe sohbet etti.

Görüşmede, iki üniversite arasında özellikle dil öğretimi alanında yapılabilecek ortak çalışmalar ele alındı.

 

 

 

https://x.com/AnkaraUni/status/1795792470174802228

Diğer

tümünü görüntüle