Mezun Olan Uluslararası Öğrencilere Veda

Ankara Üniversitesinde, lisans ve yüksek lisans programlarını başarıyla tamamlayan uluslararası öğrenciler için veda programı düzenlendi.

Öğrenci Dekanlığınca organize edilen program, rektör, rektör yardımcıları ve ilgili koordinatörler ile farklı ülkelerden gelerek lisans ve yüksek lisans programlarından mezun olan uluslararası öğrencilerin katılımıyla Senato Salonu’nda gerçekleştirildi. Programın başında, uluslararası öğrencilerin mesajlarının yer aldığı video gösterildi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bu yıl Ankara Üniversitesinden 611 uluslararası öğrenciyi mezun ettiklerini söyledi.

Mezuniyetlerde hüznün ve sevincin bir arada yaşandığını kaydeden Ünüvar, “Hüznümüzün sebebi 4, 5, 6 yıl boyunca bizimle beraber olmuş, ailemizin bir parçası olmuş kardeşlerimizden ayrılıyor olmak. Sevincimizin sebebi ise, çocuklarımızın Ankara Üniversitesi gibi dünyanın en önemli üniversitelerinden birinin diplomasına sahip bir şekilde buradan mezun olmaları” dedi.

“Sizlerden Türkiye ile Ülkeniz Arasında Köprü Olmanızı İstiyorum”

Ünüvar, mezun olan uluslararası öğrencilerin, Ankara Üniversitesinde aldıkları güçlü eğitim ve elde ettikleri birikimle öncelikle ülkelerine, aynı zamanda Türkiye ile ülkeleri arasında insanlık yararına faaliyetlerde bulunacağından hiçbir tereddüdü olmadığını kaydetti. Ünüvar, “Her biriniz Ankara Üniversitesinde okuduğunuz süreçte Türkiye’yi tanıdınız, Türkiye’nin aslında ne kadar önemli ne kadar bağımsızlığına, özgürlüğüne, insan hakları ve uygulamalarına sahip bir ülke olduğunu da gördünüz. Sizlerden hem Ankara Üniversitesi hem de Türkiye ile ülkeniz arasında bir köprü olmanızı istiyorum. Bu çok önemli” ifadelerini kullandı.

Mezun olan uluslararası öğrencileri “mezun diplomat” olarak gördüklerinin altını çizen Ünüvar, “Diyeceksiniz ki ‘ben tıp fakültesini bitiriyorum, diplomatlıkla ne alakam var.’ Hayır. Artık hepinizin bir misyonu var. ‘Diplomasi’ demek ‘temas’ demektir, ‘ulusal ve uluslararası temas’ demektir ve o teması en iyi şekilde yapabilecek birikime ve donanıma sahip insanlar anlamında sizlere ‘mezun diplomat’ diyorum. Bugün dünyada Ankara Üniversitesinden mezun olmuş, ülkesinde çok önemli pozisyonlara gelmiş insanlar var” diye konuştu.

Ünüvar, sözlerinin sonunda, ülkelerine dönecek veya Türkiye’de kalarak lisansüstü eğitimlerine devam edecek olan mezunları gönülden tebrik ettiğini belirtti.

Ankara Üniversitesi Öğrenci Dekanı Prof. Dr. Meryem Bulut ise, Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden Ankara Üniversitesini seçtikleri ve üniversiteye değer kattıkları için tüm mezunlara teşekkür ettiğini belirtti.

Mezunların her birinin eğitim gördükleri alanlarda, farklı disiplinlerde çok iyi yetiştiğini aktaran Bulut, “Sahip olduğunuz eğitimin yanı sıra etrafınıza, insana, hayvana, bastığınız toprağa, içtiğiniz suya da kendinize gösterdiğiniz gibi ülkenizde özen göstereceğinize hem ülkeniz için hem dünya için çok yararlı insanlar olacağınıza, dünyayı yaşanabilir ve anlamlı kılmak için elinizden geleni yapacağınıza inanıyorum. Başarıyla mezun olduğunuz için sizleri yürekten kutluyorum. Yolunuz, bahtınız, şansınız açık olsun” dedi.

Ankara Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Topluluğu Başkanı Gülnaz Safina da bugün 30’dan fazla ülkeden gelen uluslararası öğrencilerin mezuniyetlerini kutlamak için bir arada olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Bugün elde ettiğimiz diplomalar bizler için eğitim sürecinin ve özverili çalışmamızın bir sonucudur. Bu başarıya ulaşmamızda gösterdiğimiz azim ve kararlılık bize güç vermiştir. Bundan sonra da aynı azimle hedeflerimize doğru ilerlemeye devam edeceğiz. Üniversitemiz sadece akademik bilgi sunmakla kalmayıp, aynı zamanda karakterimizi de şekillendirme fırsatı vermiştir. Edindiğimiz bilgileri, gelecekteki kariyer hayatımızda etkili bir şekilde kullanacağımıza inanıyoruz.”

Programda, mezunlardan Tarık Muaike, “Katibim” isimli türküyü hem Türkçe hem Arapça olarak seslendirdi.

Daha sonra tek tek söz alan mezunlar, kendilerini tanıtarak, gelecek planlarından bahsetti.

Program, hediye takdimi ve anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.