Japonya Büyükelçisi Katsumata’dan Rektör Ünüvar’a “Japonca Yeterlilik Sınavı” Teşekkürü

Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER), Japonya Tanıtma Vakfı tarafından tüm dünyada yılda iki kez düzenlenen, eğitim ve çalışma amacıyla Japonya’ya gitmek isteyenlerin üniversiteler ve şirketler tarafından kabul edilmesinde önemli bir belirleyici olan Japonca Yeterlilik Sınavı’nın (JLPT) Türkiye’deki uygulayıcısı oldu.

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Japonya Tanıtma Vakfı ile Ankara Üniversitesi TÖMER arasında imzalanan protokol ve Japon dilinin öğretilmesine katkılarından dolayı Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’a teşekkür ziyaretinde bulundu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasemin Kepenekci, Uluslararası Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Oğuz Güngör, TÖMER Müdürü Prof. Dr. Timur Gültekin, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Nur Tekmen ile diğer yetkililerin de hazır bulunduğu görüşmede, Türkiye ile Japonya arasındaki eğitim iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik konular ele alındı.

Büyükelçi Takahiko Katsumata, Ankara Üniversitesi TÖMER’in, Japonya Tanıtma Vakfı tarafından düzenlenen Japonca Yeterlilik Sınavı’nın Türkiye’deki uygulayıcısı olmayı kabul emesinden dolayı teşekkür ettiğini belirtti.

Ankara Üniversitesi sayesinde Türkiye’de Japonca öğrenenlerin sayısının arttığını ifade eden Katsumata, iki ülke arasındaki ilişkilerin, aradaki yaklaşık 10 bin kilometrelik mesafeye rağmen daha da perçinlendiğini, bunda Japonca ile ilgili eğitim veren kişilerin ve kurumların katkısının çok büyük olduğunu vurguladı.

Katsumata, yılda iki kez yapılan ve her defasında yaklaşık 500 kişinin girdiği Japonca Yeterlilik Sınavı’nın, eğitim ve çalışma amacıyla Japonya’ya gitmek isteyenlerin üniversiteler ve şirketler tarafından kabul edilmesinde önemli bir belirleyici olduğunu kaydetti. Katsumata, “Çok önemli bir sınav. Sizinle ve TÖMER’le bu konuda da çalışabilmekten gurur duyuyorum” ifadesini kullandı

Rektör Ünüvar da Ankara Üniversitesinin Japon dili ve edebiyatı konusunda Türkiye’deki en önemli üniversite olduğuna dikkat çekerek, “Hem Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültemiz bünyesindeki Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı hem de TÖMER çok yakından ilgili. Sizinle de çok yakın bir temasımız var. Buraya defalarca geldiniz, ben defalarca size geldim. Bu ilişkilerimizin iyi olduğunu da gösteriyor. Bundan da çok memnunuz” diye konuştu.

Ünüvar, Japonca Yeterlilik Sınavı’nın Ankara Üniversitesi TÖMER tarafından yapılacak olmasından da ayrıca memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Japonya’da Türkoloji okuyan 15 öğrenciyi, önümüzdeki günlerde Türkoloji Programı kapsamında Ankara Üniversitesinde ağırlayacakları bilgisini veren Ünüvar, “Temmuz ayı ortalarında gelecekler ve bir ay kalacaklar. Hem ülkemizi hem üniversitemizi tanıtacağımız bir program olacak” ifadelerini kullandı.

Rektör Ünüvar, görüşme sonunda, Ankara Üniversitesi TÖMER ile Japonya Tanıtma Vakfı arasında imzalanan protokolü Büyükelçi Katsumata’ya takdim etti.