Japonya Büyükelçisi, Japon Dili ve Edebiyatı Öğretim Elemanları ve Öğrencileri ile Buluştu

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Ankara Üniversitesi yönetimi, Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim elemanları ve öğrencileri ile bir araya gelerek, 100. yılı kutlanan Türkiye-Japonya ilişkileri ve Japonca eğitimi üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Büyükelçi Katsumata, Türkiye’nin en köklü Japon Dili ve Edebiyatı Programı’na sahip Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde (DTCF) “Çay-Simit Sohbetleri”nin konuğu oldu.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve rektör yardımcılarının da katıldığı programda Büyükelçi Katsumata, lisans ve lisansüstü öğrencileri ile hem Japonca hem de Türkçe sohbet etti.

Katsumata, Ankara Üniversitesindeki Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın çok aktif olduğunu ve buna her zaman şahit olduklarını söyledi. Bunu Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa Ankara Üniversitesine geldiğinde de gördüklerini belirten Katsumata, “Öğrencilerin Japon kültürü, Japon tarihi ve toplumsal konularla çok ilgili olduklarını görünce Bakan Hanım da çok şaşırdı ve sevindi. Çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Katsumata, 2 yıl sonra 40. yılını kutlayacak olan Ankara Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın bu alandaki liderliğini de takdirle karşıladıklarını ifade etti.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, DTCF’de 17 yaşayan dilde dil eğitimi verildiğini ifade etti.

Ünüvar, öğrenciler, öğretim elemanları ve ilgili dilin konuşulduğu ülkenin büyükelçisini “Çay-Simit Sohbetleri”nde bir araya getirmeyi uzun zamandır planladıklarını, bugün de bu buluşmanın ilkini Japonya Büyükelçisi’nin katılımıyla gerçekleştirdiklerini kaydetti.

DTCF bünyesinde 1986 yılında açılan Japon Dili ve Edebiyatı Programı’nın Japon dili alanında Türkiye’deki ilk program olduğunu belirten Ünüvar, başarılı öğrencilerin tercih ettiği bu programın, filoloji alanında en yüksek puanla öğrenci aldığını vurguladı.

DTCF Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar ve Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Can Erkin de anabilim dalı hakkında bilgi verdi.

Kayapınar, Japon Dili ve Edebiyatı alanında 321 lisans, 12 yüksek lisans ve 13 doktora öğrencileri bulunduğunu belirterek, “Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalımız sadece dil ve edebiyatla ilgili değil; aynı zamanda Japon kültürünü, tarihini ve siyasetini de kamuoyuna tanıtıyor. Bu yönde eserler veriyor” ifadelerini kullandı.

Erkin ise, Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın fakültedeki dil programları içerisinde en güçlü bölümlerden biri olduğunu vurguladı. Erkin, doktorasını Ankara Üniversitesinde tamamlayanların diğer üniversitelerdeki ilgili bölümlerde öğretim üyesi olarak görev aldıklarını da sözlerine ekledi.

Japon Geleneksel Enstrümanları Gösterisi

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve beraberindekiler, sohbetin ardından, Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının Türk Japon Vakfı iş birliğiyle Farabi Salonu’nda düzenlediği Japon Geleneksel Enstrümanları Koto, Shamisen, Kotsuzumi Gösterisi’ne katıldı.

Büyükelçi Katsumata, Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nejat Bora Sayan’ın da katıldığı etkinliğin açılışında, sohbet ettiği öğrencilerin iyi seviyede Japonca öğrenmiş olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti, hepsini tebrik ettiğini dile getirdi. Katsumata, Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’ndan mezun olanların iki ülke ilişkilerinde köprü rolü üstlenmesini arzu ettiğini de belirtti.

2024 yılının Türkiye ile Japonya arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yılı olduğuna da dikkati çeken Katsumata, Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa’nın ocak ayındaki ziyareti ile başlayan 100. yıl etkinliklerinin devam ettiğini kaydetti.

Rektör Ünüvar da bugünkü programın, Ankara Üniversitesi ile Japonya Büyükelçiliğinin diplomatik ilişkilerin 100. yılı vesilesiyle birlikte düzenlediği üçüncü program olduğunu belirterek, “Bundan mutluyuz. Türkiye’deki en köklü Japon Dili ve Edebiyatı Programı’nın bulunduğu üniversiteye de bu yakışır” diye konuştu.

1924 yılında başlayan diplomatik ilişkilerin, 2013 yılında stratejik ortaklık seviyesine yükseldiğinin altını çizen Ünüvar, iki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen yıl daha da arttığını dile getirdi.

DTCF’de 1986 yılından bu yana Japon Dili ve Edebiyatı alanında çok güçlü bir eğitim verildiğini aktaran Ünüvar, “Biraz önce Sayın Büyükelçi ve öğrencilerimizle olan toplantıda Sayın Büyükelçi çocuklarımızın Japoncasını çok beğendi. Çok güçlü bir dil eğitimi verdiğimizi gururla gördük, bundan da ayrıca çok büyük mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Japon geleneksel müzik enstrümanları koto, shamisen ve kotsuzuminin tanıtımını yapan Japon sanatçılar kısa bir gösteri sundu. Sanatçılara katılımcılar da eşlik etti.

 

 

 

https://x.com/AnkaraUni/status/1800190820521582657?t=3pipNZ9UbI6OPmQPfkKv-A&s=35

Diğer

tümünü görüntüle