Azerbaycanlı Hastane Yöneticilerinin Eğitiminde Yeni Dönem Başladı

Ankara Üniversitesi ile Azerbaycan Zorunlu Sağlık Sigortası Kurumunun, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteği ile düzenlediği Azerbaycan’daki hastane yöneticilerine yönelik ‘Hastane Yönetimi Eğitim Programı’nın 4’üncüsü başladı. 3-13 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek program çerçevesinde hastane yönetimi ile ilgili konularda toplam 70 saat eğitim verilecek.

Ankara Üniversitesi, Türkiye’nin sağlık alanında elde ettiği bilgi ve birikimleri kardeş ülke Azerbaycan’a aktararak, Azerbaycan’ın bu alandaki gelişimine de destek oluyor. Bu kapsamda Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümünce yürütülen ‘Hastane Yönetimi Eğitim Programı’ başarıyla sürdürülüyor.

2022 yılından bu yana biri Bakü’de olmak üzere üç kez gerçekleştirilen eğitim programının 4’üncüsü, programa katkı veren paydaşların temsilcilerinin katıldığı açılış töreni ile başladı. Sağlık Bilimleri Fakültesi 75. Yıl Konferans Salonu’ndaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açış konuşmalarıyla devam etti.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, çok önemli bir programın daha başlangıcını her birlikte yapmanın mutluluğu içerisinde olduklarını ifade etti. Türkiye’nin sağlıkta önemli aşama kaydetmiş bir ülke olduğunun altını çizen Ünüvar, “Dünyanın parmakla gösterilen ve bütün arızi problemlerde afetlerde, depremde, pandemide test edilmiş ve testi başarıyla geçmiş bir sağlık sistemine sahip ülkenin mensuplarıyız. Türkiye sağlıkta çok önemli bir deneyim kazandı ve bu deneyimi ile gerçekten dünyanın gözde ülkelerinden birisi” diye konuştu.

Azerbaycan’ın da sağlıkla ilgili konularda atılım yapmaya gayret eden bir ülke olduğuna dikkati çeken Ünüvar, “2022 yılında, pandemi döneminde bu eğitimlere başladık ve devam ediyoruz. Sağlık Bilimleri Fakültemiz, hastane başhekimlerimiz, şehir hastanelerindeki yöneticilerimiz, TİKA ‘Biz bu işte varız’ demese yapamazdık. Bu aslında el ele verilerek yapılan bir program. Bu projeye destek veren kurumlar, kardeşlik hukukunu sağlık alanında hayata geçiren kurumlar. Onların her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Gerçekten çok mühim bir iş yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete ise, pandemi ve “asrın felaketi” olarak adlandırılan deprem dönemlerinde sağlık yönetiminin ne kadar önemli olduğunun herkes tarafından bir kez daha deneyimlendiğini ifade etti.

Özmete, ülkemizin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile elde ettiği başarı ve tecrübelerin kardeş ülke Azerbaycan’a transferiyle ilgili eğitimin yürütülmesinde büyük bir emek ve çaba olduğunu kaydetti.

Sosyal güvenlik açısından da bakıldığında Türkiye’nin dünyada en güçlü sosyal güvenlik sistemine sahip ülkelerden biri olduğunu belirten Özmete, sözlerini şu iadelerle sürdürdü:

“’Tek millet iki devlet’ anlayışı ile 2023 yılında bu programı, biri Ankara’da diğeri Bakü’de olmak üzere iki kez düzenledik. Böylece toplamda 124 Azerbaycanlı hastane yöneticisine kapsamlı olarak eğitim verilmiş oldu ve bu bilginin tamamının Azerbaycan’a bir bilgi girdisi olarak yansıdığını değerlendiriyoruz. Bu kapsamda iş birliğinin devamı için de bu yıl sağlık yönetimi alanında lisansüstü eğitim mutabakat zaptını da inşallah imzalayacağız.”

Azerbaycan Zorunlu Sağlık Sigortası Kurumu Departman Müdürü Orhan Gamberov da bilgi ve tecrübelerin aktarıldığı eğitim programı kapsamında, hastanelerin idare edilmesinde ihtiyaç duyulan önemli konularda bilgiler verildiğini kaydetti. Gamberov, programın düzenlenmesine destek olan başta Ankara Üniversitesi ve TİKA olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini dile getirdi.

TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Daire Başkanı Uğur Tanyeli, Türkiye’nin son yıllarda sağlık alanında büyük bir kapasite biriktirdiğini dile getirerek, “Azerbaycan’ın da sosyal devlet anlayışıyla kendi vatandaşlarına sunmuş olduğu sağlık hizmetlerini geliştirmek ve daha kaliteli hizmet sunabilmek için bir reform sürecinde olduğunu biliyoruz. Can Azerbaycan’daki kardeşlerimizin sağlığına katkıda bulunmak hem Türkiye hem de TİKA için bir kıvanç kaynağı” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Akbulut ise, Azerbaycan’da son yıllarda zorunlu sigortanın hayata geçmesi, ülke çapında sağlık hizmetleri sunumunda aile hekimliği ve hastanelerin yaygınlaştırılması ve sağlık alanında insan gücü kapasitesinin geliştirilmesine yönelik önemli politikalar uygulandığını ifade etti. Akbulut, eğitim programı ile Türkiye ve Azerbaycan sağlık sistemleri dikkate alınarak, teorik bilgiler ve güncel bilimsel gelişmelerin yanında ülkemizin sağlık hizmetleri sunumu, hizmete erişim, genel sağlık sigortası konularındaki kapasitesi ile deneyimlerinin paylaşılmasının amaçlandığını kaydetti.

Açış konuşmalarının ardından anı fotoğrafı çektirildi. Program, Etlik Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Doç. Dr. Bülent Güngörer’in “Şehir Hastaneleri Yönetimi” ve Ankara Üniversitesi Sağlık Uygulama Hastaneleri Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Erdeve’nin “Üniversite Hastaneleri Yönetimi” başlıklı sunumları ile devam etti.

 

 

 

 

https://x.com/AnkaraUni/status/1797933728234442849

Diğer

tümünü görüntüle