Ankara Üniversitesinde “Başt’Ankara Eğitim Programı”

Ankara Üniversitesinde, son dönemde atanan öğretim üyelerine yönelik “Teknoloji Transfer Süreçleri”, “Araştırma Dekanlığı Faaliyetleri”, “Bilimsel Araştırma Proje Süreçleri” ve “Avrupa Birliği Proje Fırsatları” ile bu kapsamda faaliyet yürüten birimlerin tanıtıldığı “Başt’Ankara Eğitim Programı” düzenlendi.

Eczacılık Fakültesi 50. Yıl Konferans Salonu’ndaki program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Girişimcilik ve Şirketleşme Hizmetleri Uzmanı Sena İnel tarafından katılımcılara proje hakkında bilgi verildi.

İnel, öğretim üyelerine, görevinin henüz başındayken Ankara Üniversitesinin araştırma alt yapısı ile bir araya gelme fırsatı sunan Başt’Ankara’nın, Ankara Üniversitesi TTO Koordinatörlüğünün bir markası olduğunu ifade etti.

İnel, ismini baştankara kuşundan alan proje ile Ankara Üniversitesinde öğretim üyeliği görevlerine son 2 yıl içerisinde başlamış olan akademisyenlerin, başta Ankara Üniversitesinin araştırma altyapısını öğrenmesi ve bu süreçte gerçekleştirdikleri araştırma faaliyetlerini en doğru yoldan ilerletmesinin amaçlandığını kaydetti.

“Her Alanda Çok Yetkin ve Heyecan Verici Bir Üniversite”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bilgilendirmenin ardından yaptığı açış konuşmasında, “Başt’Ankara Eğitim Programı”nı çok önemsediğini ifade etti.

Ankara Üniversitesinin her alanda çok yetkin ve heyecan verici bir üniversite olduğunun altını çizen Ünüvar, “Gerek yurt içinde gerek yurt dışında ‘Ankara Üniversitesi’ dendiği zaman her bir noktada bambaşka bir ufkun açıldığını görüyoruz. Neredeyse eğitim-öğretim alanında kesişmeyen noktamız yok. Bu kadar önemli bir üniversitenin mensuplarıyız” dedi.

Üniversiteleri ortaöğretimden ayıran en önemli unsurun araştırma kapasitesi, uluslararasılaşma ve toplumsal katkı nitelikleri olduğunu aktaran Ünüvar, “Dolayısıyla bizim bütün bunları en güzel şekilde yapmamız; bir yandan öğretmek bir yandan üretmek için adımlar atmamız gerekiyor” diye konuştu.

Ünüvar, bugün de “Başt’Ankara Eğitim Programı” ile TTO, BAP, Araştırma Dekanlığı ve AB Eğitim Projeleri Koordinatörlüğü kapsamında faaliyet gösteren birimlerle genç akademisyenleri bir araya getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Son bir hafta içerisinde iki tane uluslararası sevindirici haber aldıklarını dile getiren Ünüvar, “Öncelikle RUR’da çok ciddi bir atılım yaptık. Her bir kategoride 200’ün üzerinde kademe atladık. Çok önemli bir başarı. Mesela eğitimde 320 sıra atlayarak dünyada 98. sıraya yükseldik. Bu çok önemli, ciddi bir gurur. Hepimizin bu başarıda katkısı var. Sadece akademik değil, idari çalışanlarımızın da katkısı var. Çünkü biz sonuçta bir takımız ve takım olarak hareket ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Daha Büyük Başarıları Hedeflemek Durumundayız”

RUR’un açıkladığı sonuçların sevincini yaşarken üç gün önce de QS’ten güzel bir haber aldıklarını belirten Ünüvar, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“QS Dünya Üniversite Sıralamasında 901-950 bandındayken 801-850 bandına yükseldik. Yani 100 sıra yükselme oldu. Kaldı ki QS’te kapsamdaki üniversite sayısı da çok arttı. Ama hiçbir başarıyı yeterli görüyoruz. Daha büyük başarıları hedeflemek durumundayız. Bu noktada dezavantajlarımız var mı? Şüphesiz var. Çok geniş bir alana yayılıyor olmamız, çok fazla öğrenci sayısına sahip olmamız, çok farklı disiplinlerde faaliyet gösteriyor olmamız bir yönüyle avantaj ama özellikle araştırma ve uluslararası derecelendirme kuruluşlarının kapsamındaki birtakım kriterler bazında dezavantaj gibi görünüyor. Ama biz avantajlarımızın sayısını artırmak dezavantajlarımızı gidermek gibi bir amaç içerisindeyiz. İşte bugünkü programımızda da TTO, Araştırma Dekanlığı, AB Eğitim Projeleri Koordinatörlüğü ve BAP Koordinatörlüğü sunum yapacak. Biz bununla yeni atanan öğretim üyelerimize hem bu birimlerimizi daha iyi tanıtmak hem onlarla tanıştırmak hem de onların bu birimlerle daha fazla hemhal olmasını temin etmek istiyoruz” dedi.

“Çok Büyük Potansiyelimiz Var”

Ankara Üniversitesinin aynı zamanda önemli bir araştırma üniversitesi olduğuna da vurgu yapan Ünüvar, “Çok fazla araştırma yapıyoruz, bu alanda çok büyük potansiyelimiz var. Hepsini yüzde 100 kullanamadığımızı biliyoruz. Amacımız Ankara Üniversitesinin potansiyelini öne çıkarmak ve daha fazla ürün elde etmek. Tabii bunlar bizim sadece gönlümüzü hoş etmek adına yaptığımız bir şey değil, gönlümüzü hoş edecek olan şey başarıdır, başarı hikayeleridir” ifadelerini kullandı.

Rektör Ünüvar’ın konuşmasının ardından program sunumlarla devam etti. TTO Koordinatörü Prof. Dr. Aytuğ Okumuş “Teknoloji Transfer Süreçleri”, Araştırma Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan “Araştırma Dekanlığı 5N 1K”, BAP Koordinatörü Prof. Dr. Necmettin Ünal “Bilimsel Araştırma Proje Süreçleri” ve AB Eğitim Programları Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Cafer Yıldırım da “Avrupa Birliği Proje Fırsatları” başlıklı sunumlarını gerçekleştirerek faaliyetlerini anlattı, birimlerini tanıttı.

 

 

 

https://x.com/AnkaraUni/status/1799116169594704231?t=sks4wWATBa0mMYDgX7NcHg&s=35

Diğer

tümünü görüntüle