Ankara Üniversitesi, Anadolu Ajansı ile İş Birliği Protokolü İmzaladı

Türkiye’nin iki köklü kurumu Ankara Üniversitesi ile Anadolu Ajansı (AA) arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Anadolu Ajansı ev sahipliğindeki imza töreni öncesinde, iletişim fakültelerinden akademisyenler ve öğrenciler ile geleneksel ve dijital medyada çalışan haberciler ve AA çalışanlarının katılımıyla düzenlenen “Muhabir: Dijital Dönemde Haberciliği Yeniden Düşünmek Forumu”nun açılışı gerçekleştirildi.

Geleneksel gazeteciliğin temel bilgileri ve bugünün medyasını şekillendiren sosyal medya ve yapay zekâ uygulamalarının ele alındığı forumun açılışına; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz de katıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, forumun açılışında, Anadolu Ajansının son yıllarda yaptığı atılımlarla habercilik ve haber yayıncılığı sektörüne yön vermeye devam ettiğini belirtti.

Alanında uzman birçok ismi bir araya getiren bu forumu ve bu forum kapsamında tanıtılacak olan “Muhabir: Habercinin Temel Kitabı”nın yeni edisyonunu bu gayretlerin önemli örneklerinden biri olarak gördüğünü ifade eden Altun, kitabın hem gazetecilik sektörünün hem de iletişim fakültelerinin öğrenci ve öğretim üyelerinin beklentilerini karşılamayı hedefleyen bir başucu kitabı olduğunu vurguladı.

Güncel versiyonu ile yayımlanan “Muhabir” kitabının yıllardır süren bir çalışmanın ürünü olduğunu belirten Altun, “Esasında bu mühim eserin ortaya çıkmasında yıllar evvel benim de bir akademisyen olarak hasbelkader katkılarım olmuştu. Elbette o günden bugüne bu eser gazetecilik mesleğinin yeni ihtiyaçlarına ve meydan okumalarına göre gelişti, tekâmül etti ve bu halini aldı. Hem bu kıymetli eserin hem de Dijital Dönemde Haberciliği Yeniden Düşünmek Forumu’nun, aynı zamanda Anadolu Ajansı ve Ankara Üniversitemiz arasında imzalanacak mutabakatın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Altun, Anadolu Ajansı ve TRT başta olmak üzere köklü medya kuruluşlarının bir yandan habercilik mesleğinin nitelikli örneklerini ortaya koyarken diğer taraftan dünyada küresel vicdanın sözcülüğünü üstlendiğini vurguladı.

“Uluslararası Kamuoyunu Harekete Geçirmeye Çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, İsrail’in Gazze’de başlattığı soykırım operasyonunun başından beri iki kulvarda yoğun çaba sarf edildiğini vurgulayan Altun, “Birincisi İsrail’in saldırılarının bir an önce durdurulması ve bölgedeki insani krizin sona ermesi için çabalıyoruz. İkincisi ise İsrail’in soykırım ve savaş suçlarının belgelenmesi ve cezalandırılması için uluslararası kamuoyunu harekete geçirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Altun, Gazze’deki muhabirlerin geçtikleri her bir sivil katliam haberinin, her bir vahşet görüntüsünün bir yandan yürekleri paramparça etse de öte yandan onların İsrail’in savaş suçlarını kayıt altına aldıklarını söyledi.

“104 Yıllık Anadolu Ajansı Bizim Gurur Kaynağımız”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da TRT ve Anadolu Ajansı muhabirlerinin içerikleriyle doğru bilgiyi elde etme imkânına sahip olduklarını ifade etti. Ünüvar, “Kendi içeriğinizi üretmezseniz başkalarının ürettiği içeriklere mahkûm olmak durumunda kalırsınız. Öyle bir çılgın dünyada yaşıyoruz ki dün konuştuğumuz şeyin bugün yarısını kaybetmekle karşı karşıya kaldığımız bir hızlı iletişim çağındayız. Dolayısıyla siz, sürekli o çılgın iletişim dünyasına içerik üretmek durumundasınız” dedi.

Anadolu Ajansının İsrail’in Gazze’deki saldırıları ve medyaya yansıyan diğer konularda doğru habere ulaşma noktasında gayretinin farkında olduklarını belirten Ünüvar, yapılanların medyayla buluşturulmasının önemini vurguladı.

İmzalanacak protokolün basit bir iletişim aracı protokolü olmadığına dikkati çeken Ünüvar, “104 yıllık Anadolu Ajansı bizim gurur kaynağımız. Gerçekten artık bizi uluslararası, kerameti kendinden menkul ajanslara mahkûm olmaktan kurtaran ajansımız var. Biz de kökü 182 yıl öncesine dayanan bir üniversiteyiz” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinin ve mezunlarının medya dünyasındaki önemini aktaran Ünüvar, şu ifadeleri kullandı:

“Bu kadar güzide bir fakültenin mensuplarının mutlaka okurken, lisans eğitimini alırken staj yaparak ya da uygulama imkânlarıyla kendisini zenginleştirmesi gerekiyor. Çünkü bunlar okulu bitirdikten sonra ‘denizden çıkmış balık’ konumuna düşmemeli. En azından işlevsellikle ilgili fikir sahibi olmalı. Bugün imzalayacağımız protokolle bunu sağlayabileceğimizi düşünüyorum. Bu konuda Anadolu Ajansının iletişim imkânları ve çok değer verdiğimiz iletişim öğrencilerimize geniş staj imkanları da sağlayacağına, onları hayata hazırlayacağına dair yoğun bir inancımız var. İnşallah bugün bunu sağlamış olacağız.”

Ünüvar, Anadolu Ajansının fakülteye iletişim ekipmanları gönderdiğini de belirterek, teşekkürlerini iletti.

“Kendi Yapay Zekâ Algoritmamızı T3 Vakfı ile Oluşturmaya Başladık”

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz ise, yapay zekânın, hayatın her alanında olduğu gibi medyada da büyük değişim ve dönüşüm başlattığını dile getirerek, medyada yapay zekânın üretim ve haber tüketim süreçlerinde çok önemli bir rol oynadığını belirtti.

Anadolu Ajansının kendi yapay zekâ algoritmasını T3 Vakfı ile oluşturmaya başladığını ifade eden Karagöz, şöyle devam etti:

“Çok yakın bir zaman içerisinde son kullanıcılara açık olacak şekilde Anadolu Ajansı ve T3 Vakfı Dil Tabanlı Yapay Zekâ Algoritması ve Yapay Zekâ Uygulaması’nı kamuoyu ile paylaşacağız. Amacımız, yapay zekânın güvenilir bir ilkesinin, etik kodunun olması ve yeri geldiğinde yapay zekanın, kendisini üretenlere karşı da haksızlık ve adalet kavramlarını doğru bilmesi ve konumlandırması.”

“Amacımız Medya Dünyasına Destek Olmaya Devam Etmek”

Dünyada ve Türkiye’de iletişim fakülteleriyle yakın iş birliği çalışmaları yaptıklarını da aktaran Karagöz, son bir yılda yaklaşık 10 iletişim fakültesi ile iş birliği anlaşması gerçekleştirdiklerini söyledi.

Karagöz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ile de bir protokol imzalanacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Amacımız medya iletişim dünyasına hem akademik hem de sektörel anlamda destek olmaya devam etmek. Bu tarz iş birlikleri ile sektörümüzü doğru bir şekilde yönlendirmeyi ve özellikle tehdit olarak değil, yapay zekânın fırsat olarak değerlendirilmesi için bir zemin oluşturmayı amaçlıyoruz.”

Karagöz, katılımcılara teşekkür ederek, forumun, düşünsel düzeyde çıktılarıyla geleceğe ışık tutması temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından, Ankara üniversitesi ile Anadolu Ajansı arasında tecrübe paylaşımı ile İletişim Fakültesi öğrencilerine staj ve istihdam fırsatı ile uluslararası projeler hazırlanmasına imkân sağlayacak iş birliği protokolü Rektör Ünüvar ve Genel Müdür Karagöz tarafından imzalandı.

 

 

https://x.com/AnkaraUni/status/1806035497388585217?t=ZdmSVah23ntrf490h1VE7Q&s=35

 

 

Diğer

tümünü görüntüle